На излет край Маджарово

Маджарово е град в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е в близост до река Арда. Градът е административен център на община Маджарово. Това е най-малкият град в България след Мелник.
Маджарово е едно от най-важните места в страната за гнезденето на черния щъркел, белоглавия лешояд, египетския орел и черната каня. Тук са и едни от най – значимите гнездови популации на пъстрия скален дрозд, градинската овесарка, големия маслинов присмехулник – видове характерни за Средиземноморието.
Мястото е било оценено още от прадедите ни. Има археологически паметници на траки, римляни и от средновековието. Наблизо се намира и подобният на Стоунхендж тракийски паметник Кромлех. Други забележителности са местността „Окопа“, „Хисаря“ и Тракийските скални ниши.

Тракийските скални ниши се намират в природната забележителност ”Малката Кованкая” – 21 км. от град Маджарово, в землището на село Долно Черковище, на левия бряг на река Арда. Пътува се с автомобил. Тракийски скални ниши са уникални култови съоръжения изсечени в отвесните скали по долината на  река Арда. Счита се, че са специфични некрополни комплекси, в които са били поставяни урните с праха на мъртвите траки. В района са известни също няколко скални гробници и едно тракийско светилище.

Местността “Окопа” е разположена на най-високата точка южно от град Маджарово. Достъпът е по пешеходна туристическа пътека – жълта маркировка. Отдалечена е на 3 часа път от града. Една от късно античните крепости “Ефраим” – разположена на най-обгледното място, южно от град Маджарово, е свидетелствана от съхранената до днес щерна, изсечена директно в скалата. От местността се открива живописна панорамна гледка на целите Източни Родопи и при добра видимост се вижда Одрин.

Култовия мегалитен комплекс “Кромлех” притежава статут на паметник на културата от национално значение. Той се намира на 12 км. от Маджарово, вляво от пътя за Хасково, в землището на село Долни Главанак. Част от маршрута се изминава пеш по маркирана туристическа пътека около 15 мин. Кромлехът е древно мегалитно съоръжение от 8-7 век преди н.е. Представлява оградено свещено пространство – каменен кръг изолиран от външни сили, вероятно използван за древни религиозни свещенодействия. Свързва се с цивилизацията на траките и с орфическия мироглед и обреди.

Местността “Хисаря” е на 17 км. от град Маджарово, в землището на село Габерово в посока село Сеноклас. Пътува се по шосе и от части черен път – достъпен за автомобили. Върху останките от древна тракийска крепост е построен християнски параклис – символ на приемствеността на поколенията към култовите места в планината. Популярността на Хисаря се дължи на поверието, че само на 24 ти май от извисяващите се над Маджарово огромни канари блика изворна вода с лечебни свойства за очни заболявания.

Районът на Маджарово е конкретен пример как екотуризмът може да доведе до измерими печалби за местната икономика. Все по-важна е обществената подкрепа за опазване на природата и проектите на Българското дружество за защита на птиците.
На територията на Маджарово и местност Мостът на река Арда живеят 32 от 34 – те вида грабливи птици, които се срещат в Европа.